Paragraph Comprehension

Reading Comprehension MCQs – Part 1
Reading Comprehension

Reading Comprehension MCQs – Part 1

The metal porch swing virtually sizzled on the old wooden front porch today. But we sat there anyway. Gramma wouldn’t hear of anything else. I suggested a walk through the forest, hoping to entertain a breeze or two and to take advantage of the shade. Gramma shook her head. You were supposed to sit on the porch after supper, and that’s what we were going to do.

1. This author implies that

A) Gramma cooked supper.
B) Gramma didn’t like the forest.
C) Gramma didn’t change her routine.
D) Gramma couldn’t hear very well.
Correct Answer: C) Gramma didn’t change her routine.
The passage highlights Gramma’s insistence on sitting on the porch after supper despite the heat, showing a fixed routine.
A lamb’s thick winter coat keeps it warm during the cold winter months. When the summer brings sunny days, the sheep doesn’t need its thick coat and the sheep’s wool is sheared. That wool is made into yarn, further processed, and then transformed into sweaters, socks, pants, skirts, and blankets.

2. According to the passage, which of the following best describes why sheep are sheared?

A) Because they get too hot in the summer.
B) So we can use the wool to make clothes.
C) The sheep’s coat is dangerous to them.
D) They look better without their coat.
Correct Answer: B) So we can use the wool to make clothes.
The passage emphasizes the transformation of wool into garments, supporting answer B.
DNA stands for deoxyribonucleic acid. It has proteins attached to it and exists in the form of chromosomes. DNA in chromosomes contains the information that determines all of the physical characteristics that were inherited from the previous generation. Although some features of DNA differ from species to species, many things about DNA remain the same, regardless of the parent organism. Strawberries, for example, have DNA.

3. This author implies that

A) species are subdivisions of a genus.
B) strawberries are organisms.
C) DNA is only found in the organism’s parents.
D) all species have similar physical characteristics.
Correct Answer: B) strawberries are organisms.
By giving strawberries as an example of having DNA, the passage implies they are living organisms.
The Mississippi River is key to New Orleans’ flavor and pizzazz. The seafood, the steamboat cruise, the swamp tours, and the history—it’s all there. And the jazz? There are those who would swear that the uncanny beat of the music comes from the intrepid rhythm of the Mississippi’s waters.

4. According to the passage, some people believe that the atmosphere and reputation of New Orleans is derived primarily from

A) jazz music.
B) its unique food.
C) the Mississippi River.
D) the history of its swamp.
Correct Answer: C) the Mississippi River.
The passage states the river is key to the city’s flavor and cultural elements, implying it is the primary source of the city’s reputation.
A story line is comprised of the main plot, a sequence of events involving the primary characters. There are also subplots in which the minor characters carry out their roles. The situations of the main and minor/supporting characters intertwine, thereby creating a realistic plot where people’s lives interact, just as they would in real life.

5. This author is making a comparison between

A) events and main characters.
B) a realistic plot and real life.
C) main and supporting characters.
D) the main plot and the subplots.
Correct Answer: B) a realistic plot and real life.
The final sentence compares character interactions in a plot to how people interact in real life.
In general, most people think of a culture as a set of behaviors belonging to a group sharing common values, history, and traditions. This group may call itself a community, but this does not mean that those in a common culture necessarily live in the same neighborhood, or even nearby. But, it does mean that they share norms for what is expected in their culture.

6. According to the passage, people in a community will

A) live in the same neighborhood.
B) speak the same language.
C) share the same knowledge.
D) follow the same standards of social behavior.
Correct Answer: D) follow the same standards of social behavior.
“Share norms” refers to shared expectations of behavior; option A is explicitly denied.
American Sign Language (ASL) is a conceptual language, and the way those concepts are put together is called syntax. In ASL, a statement usually begins with the main idea and then the details follow. Very different from English, ASL syntax is based on what is most important to the person signing.

7. This author implies that

A) English can never be conceptual.
B) every language should have the same syntax.
C) American Sign Language has incorrect syntax.
D) English does not always begin with what is most important.
Correct Answer: D) English does not always begin with what is most important.
Stating ASL is “Very different from English” implies English typically does not begin with the main idea.
While some playwrights are known for writing essays defending their own work or criticizing the work of competing writers, Arthur Miller’s essays are simply about theater. While we may discover politics and favoritism when we comb through Miller’s essays looking for such things, in doing so, we may risk missing the point of the works—Miller only wants for us to benefit from his years of experience. Even his earliest essays read as virtual how-to manuals for new playwrights and directors. These works ring with clarity and forthrightness, and are filled with thoughtful and often provocative opinions. These essays teach us what the theater is, what it might be, and how to make it so.

8. The author suggests that Miller’s essays differ from other playwrights’ essays in that

A) Miller’s essays are more recent than other playwrights’.
B) Miller’s essays are not self-serving.
C) Miller’s essays have had more influence.
D) Miller wrote essays about European theater.
Correct Answer: B) Miller’s essays are not self-serving.
The passage emphasizes teaching and sharing experience rather than defending or criticizing, showing the essays are not self-serving.
Although much about dolphin communication remains a mystery, scientists have discovered three distinct sounds that dolphins frequently make: chirps, clicks, and whistles. Scientists have learned that dolphins use clicks to create a sonar map, which allows them to navigate and hunt. But, apart from possibly transmitting location, the clicks do not appear to serve any communication purpose. Rather, research indicates that dolphins communicate with each other by whistling. This discovery has necessitated further investigation, as scientists are not yet sure whether the whistles comprise a complex system of linguistic communication or a simple set of sonic cues, like the ones used by other animal species.

9. According to the passage, the whistles are significant in part because they

A) show that dolphins are capable of expressing emotion
B) prompt questions about the complexity of dolphin communication
C) aid dolphins in navigating and hunting
D) are not used by dolphins to communicate with each other
Correct Answer: B) prompt questions about the complexity of dolphin communication.
Scientists are unsure whether whistles form a complex language or simpler cues, which prompts further investigation.
Although much about dolphin communication remains a mystery, scientists have discovered three distinct sounds that dolphins frequently make: chirps, clicks, and whistles. Scientists have learned that dolphins use clicks to create a sonar map, which allows them to navigate and hunt. But, apart from possibly transmitting location, the clicks do not appear to serve any communication purpose. Rather, research indicates that dolphins communicate with each other by whistling. This discovery has necessitated further investigation, as scientists are not yet sure whether the whistles comprise a complex system of linguistic communication or a simple set of sonic cues, like the ones used by other animal species.

10. Based on the passage, the most reasonable inference is that

A) dolphins are not the only animals species that communicates vocally
B) dolphins never use clicks for communication
C) dolphins are more intelligent than other animal species
D) dolphins frequently communicate their locations to each other
Correct Answer: A) dolphins are not the only animals species that communicates vocally
The passage compares whistles to sonic cues used by other animal species, implying others also communicate vocally.
Marvin Freeman’s groundbreaking new study of the plays of Henrik Ibsen will alter the course of Ibsen scholarship forever. Previously, scholars limited the areas of their studies to a particular phase of Ibsen’s career, since a different scholarly approach seemed to fit each of the phases. Freeman has instead taken on the entirety of Ibsen’s work. Happily, this breadth of scholarship does not diminish the depth with which Freeman explores each work. Ibsen’s career is now liberated from arbitrary divisions and stands before us as a complete picture. It will be years before we can fully appreciate the service that Freeman has rendered.

11. What is the main point of the paragraph?

A) Freeman has triumphed over obstacles.
B) Additional scholarship is needed to clarify Freeman’s intent.
C) Freeman’s study is overly complicated, despite its scholastic value.
D) Freeman’s study will have lasting importance.
Correct Answer: D) Freeman’s study will have lasting importance.
The paragraph emphasizes the comprehensive nature and long-term impact of Freeman’s work.
Since its first official documentation by Sir George Everest in 1865, Mount Everest in Nepal has been the ‘Holy Grail’ of mountaineers. Sir Edmund Hillary was the first man to successfully complete the ascent to the peak in May 1953. His feat won him international acclaim, not to mention knighthood.

12. According to the paragraph, who first conquered Mount Everest?

A) Sir George Everest
B) Junko Tabei
C) Sir Edmund Hillary
D) Stacy Allison
Correct Answer: C) Sir Edmund Hillary
The paragraph explicitly states Sir Edmund Hillary was the first to reach the peak.
From Alaska to the southern tip of Chile lies the Ring of Fire. In between, it travels along the western coast of North and South America and along the eastern coast of Asia. At its northernmost points, the Ring goes through Russia, Japan, the Philippines, and New Guinea. Also going through Australia, the Ring of Fire marks a unique area. It is here that some of the most destructive recorded volcanoes have erupted.

13. According to the passage, where would a destructive volcanic eruption be most likely to happen?

A) anywhere along the Ring of Fire
B) anywhere in Asia
C) along the east coast of North America
D) along the east coast of South America
Correct Answer: A) anywhere along the Ring of Fire
The passage identifies the Ring of Fire as the region where many destructive eruptions have occurred.
The professor did his best to appear universally erudite, even when asked questions about subjects he knew little about.

14. What does the word erudite most nearly mean in this sentence?

A) civil
B) progressive
C) amoral
D) scholarly
Correct Answer: D) scholarly
“Erudite” means learned or scholarly, fitting option D.
The eastern part of Texas will ambush the senses of all who enter it with preconceptions of sand and cacti around every bend. It has a look and atmosphere that does not fit the boots-and-saddle image of the state.

15. The author implies that the look and atmosphere of east Texas does NOT resemble that of the

A) Rest of Texas
B) Western United States
C) Stereotypical Texas
D) South America
Correct Answer: C) Stereotypical Texas
The phrase “does not fit the boots-and-saddle image” refers to the Texans stereotype.
A thin transparent layer of oxide protects the metal titanium against corrosion. The same thin layer attracts artists interested in making their art with the help of technology. By using heat or electricity, an artist can thicken the oxide layer and thereby turn the metal a range of vivid colors.

16. According to the passage, some artists work with titanium because it:

A) Is cheap
B) Is easy to find
C) Can display a range of colors
D) Is the most durable metal
Correct Answer: C) Can display a range of colors
The passage states artists can alter the oxide layer to produce vivid colors, supporting option C.
They returned to the beach, where blankets spotted the slope to the water. An advancing wall of clouds, black and gray, darkening the expanse of ground beneath, approached from the west. To the east and above them, the sky remained clear, the sun warm, as if collaborating in the deception.

17. The “deception” referred to in the passage is that:

A) The clouds appear threatening but are harmless
B) The sun and sky on one side hide the approaching storm
C) The weather is the same in every direction
D) The clouds cause the temperature to rise
Correct Answer: B) The sun and sky on one side hide the approaching storm
The contrast between clear sky/sun and an approaching storm creates a false impression that the weather is fine.
The orientation of a large expanse of glass in a house is important. Improperly positioned, it can cost precious fuel dollars, whereas good orientation can minimize heat lost in the winter and gained in the summer. The best direction to face is south, to make good use of solar energy. Since the sun is low in the southern sky during the winter, orienting any glass in that direction will allow light to shine through and help heat the home. During the summer, the sun is higher in the sky, and an overhang from the roof will shield the glass from direct sunlight.

18. According to the passage, large expanses of glass should be positioned to:

A) Face north for year-round sunlight
B) Face south for maximum energy efficiency
C) Be placed on the roof
D) Be positioned wherever aesthetically pleasing
Correct Answer: B) Face south for maximum energy efficiency
South-facing glass allows winter solar gain and can be shaded in summer, optimizing energy use.
The process of photosynthesis uses energy from sunlight to convert water and carbon dioxide into sugar and oxygen. It occurs mainly in the leaves of plants.

19. Where in plants does photosynthesis primarily occur?

A) Roots
B) Leaves
C) Flowers
D) Seeds
Correct Answer: B) Leaves
The passage states photosynthesis occurs mainly in the leaves.
Because ants use smell to discover food, a clean kitchen is your best assurance against them. If food is left out or not properly stored, ants are almost certain to find it.

20. Based on the passage, how can people best avoid problems with ants?

A) Keeping the kitchen clean
B) Using insecticides
C) Calling pest control
D) Cooking less food
Correct Answer: A) Keeping the kitchen clean
The passage recommends cleanliness to prevent ants, since they look for food by smell.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page